Auton ostaminen herättää keskustelua. Jotkut suosivat uusien autojen ostamista, sillä uusilla autoilla ajaminen on huoletonta. Toiset taas luottavat käytettyihin autoihin, sillä saahan käytetyn auton paljon pienemmällä budjetilla. Molemmissa on hyvät puolensa ja niin käytetty kuin uusi auto voi olla itselle juuri sopiva, jos vain osaa ottaa huomioon muutamia tärkeitä seikkoja.

Kiinnitä huomiota auton huoltokirjaan

Käytetyn auton kohdalla auton huoltokirjalla on paljon merkitystä. Huoltokirjaan tulisi olla merkittynä kaikki ne huollot, jotka autoon on tehty. Jos huollot on teetetty merkkiliikkeessä, on se vielä parempi. Uuden auton ostamisen kohdalla huoltokirjaan ei tietenkään tarvitse kiinnittää huomiota, sillä huoltoja ei ole tehty. Tulevaisuutta ajatellen uuden auton huollot kannattaa aina teetättää valtuutetussa merkkihuollossa, jotta auton arvo säilyy paremmin. Nämä huollot koskevat ihan kaikkea aina öljynvaihdosta suurempiin remontteihin.

Huoltokirjan lisäksi koeajo kertoo paljon autosta. Kaikki autot ovat erilaisia ajettavia, joten autoa ei missään nimessä tule ostaa ilman koeajoa. Käytetyn auton kohdalla koeajo voi paljastaa sellaisia vikoja, joista myyjä ei ole maininnut. Jos merkkivalo alkaa palamaan koeajon aikana, kannattaa auto jättää ostamatta. Myös vaikkapa nykiminen on merkki siitä, että kaikki ei ole kunnossa. Uuden auton kohdalla näitä vikoja ei tietenkään ole, mutta koeajo voi paljastaa sen, onko autolla ajaminen miellyttävää. Kuljettajat jakautuvat vahvasti diesel- ja bensiinikäyttöisten autojen suosijoihin. Bensiini- ja dieselautot ovat hyvin erilaisia ajettavia.

Budjetti määrittää paljon

Auton ostajan budjetti määrittää paljon ja rajaa vaihtoehtoja. Jos budjetti ei ole kovin suuri, käytetty auto on silloin järkevin vaihtoehto. Hyvän käytetyn auton voi saada jo muutamilla tuhansilla euroilla. Sen sijaan uusien autojen kohdalla budjetin tulee olla suurempi. Halvatkin uudet autot maksavat yli 10 000 euroa. Varsinaisen kauppahinnan lisäksi tulee kiinnittää huomiota myös auton veroihin ja vakuutuksiin. Dieselautojen verot ovat bensiinikäyttöisiä autoja korkeammat, mutta toisaalta taas diesel on hinnaltaan edullisempaa. Kuljettajan on hyvä miettiä vuosittaisia ajokilometrejään. Jos niitä tulee yli 15 000 kilometriä, on dieselauton hankkiminen kannattavaa. Pienemmillä kilometreillä kannattaa harkita muita vaihtoehtoja.